Vårnytt

Vårnytt
Foto: Berit Gomnæs

Hestehov

Den første hestehoven dukket opp hos Berit Gomnæs allerede 19. mars. Berit har sendt inn vårtegn fra Atnbrua i mange år. Vi har lett i arkivet og funnet ut at dette er den tidligste hestehoven vi har bilde av - så langt.

En liten statistikk over første hestehov som er meldt inn viser tydelig at våren kommer tidligere og tidligere:

Vårfugler

Trekkfuglene har også begynt å komme. Birgit Skinderhaug i Mostua har hittil observert både bokfink, ringdue og flere svarttroster.

Bjørnhollia stengt i påsken

Det er allerede for lite snø til at det går an å gå på ski til Bjørnhollia, så den vil dessverre være stengt i påsken. Flere andre DNT-hytter vil heller ikke være åpne på grunn av snømangel og usikker is. I følge NRK gjelder det foreløpig Grimsdalshytta og Gjendebu.

Løypetilskudd

Løypekjører Roy Brænd på Mogrenda og takknemlige skiløpere f.v. Øyvind Lien, Maria Lien, Birgit Skinderhaug og Anders Helgesen

Stor-Elvdal kommune deler i år ut 100.000 kr til løypekjøring. Lokale nærløyper blir prioritert og i Utvalg for skole, kultur og omsorg ble det foreslått at Mogrendaløypene og Bjørkebollen Turforening får 2000 kr hver. Det var 11 foreninger som hadde søkt om tilskudd.

Vårjevndøgn

Solskinn ved Åsbua

Den 20. mars var det vårjevndøgn. Da er dag og natt like lange over hele verden. Det er ulike definisjoner på når våren starter. På kalenderen regnes våren fra 1. mars, men den astronomiske definisjonen er at våren starter ved vårjevndøgn.

Vårjevndøgn 2025 i Norge er 20. mars klokka 10:01. Da skinner sola rett på ekvator, og dag og natt er nesten like lange (timeanddate.no)

På den nordlige halvkule blir dagene lengre og lengre fram til 21. juni og nord for polarsirkelen er det ikke natt i det hele tatt om sommeren.

På Nordpolen er sola under horisonten hele vinteren, men ved vårjevndøgn inntrer årets eneste soloppgang. Etter denne soloppgangen er det midnattssol helt til sola går ned igjen ved høstjevndøgn seks måneder senere.

Ha en fin vår!