Fuglene på forbrettet

Fuglene på forbrettet
Miro Van Vreckem har mange interesser og fuglekikking er en av dem. Her har han laget en beskrivelse av noen av småfuglene som besøker fuglebrettet om vinteren.

Fugler kommer fort når man begynner å fore, men mange vet ikke hvilken fugl de ser på forbrettet. Her er noen av dem:

Kjøttmeis 

Den mest vanlige fuglen man ser på forbrettet. Den har en veldig variert sang. De har ikke et veldig stort trekkinstinkt, defor er det store dødsfall ved lange kalde perioder.

Blåmeis

Blåmeisen ser kanskje søt ut. Men er en veldig aggressiv fugl mot andre meiser. Den er lett gjenkjennelig med sin svarte øyestripe og blå ‘’hatt’’.

Gråsisik

Strenge vintre spiller ingen stor rolle for disse fuglene. Gråsisiken lever og er avhengig av frø, spesielt av bjørkefrø. Gråsisiken, og brunsisiken, er nomader fordi mengden av bjørkefrø varierer fra år til år. De har ingen fast trekkrute så noen år overvintrer de veldig lokalt, mens andre år må de lete etter mat andre plasser. Da kan de dra helt til Kina! 

Her kan man se posisjonen til observerte gråsisiker og se hvor nomadiske disse fuglene er  https://migrationatlas.org/node/1770#top

I år er det sjeldent mange gråsisiker fra nord som overvintrer i Vest- og Sentral-Europa. Dette skjer bare hvert 10. til 15. år. Gråsisiken vi får på forbrettet nå kan ha kommet helt fra Sibir! 

Furukorsnebb

Korsnebbene er like avhengig av frøene som gråsisiken ovenfor er. Den er også veldig nomadisk og trekker over hele Europa hvis det er for lite mat. Korsnebbene vi ser her kan både være norske som fra langt unna. 

Bjørkefink 

Bjørkefinken har det vanskeligere. Om vinteren spiser denne også frø. Men forskjellen fra de to andre er at bjørkefinken spiser på bakken. Om vinteren er den veldig avhengig av bøkenøtter, som vi ikke har så langt nord. De fleste trekker litt sørover og forlater Skandinavia. Som regel til Vest- Sentral- eller Øst-Europa. De har ingen fast trekkrute og er ganske nomadiske, så de kan være det ene året i vest, og et annet år i øst. I Sveits og Østerrike for eksempel, der det er store bestander av bøk, finnes det steder hvor det er flere millioner bjørkefinker sammen og overvintrer. 

Dompapen

Ingen vinter uten å ha sett en dompap… De er standfugler og trekker ikke så mye. Fuglene du ser på fuglebrettet er født i området. 

Granmeis

Granmeisen er en ekte standfugl. Den trives godt og er veldig tam. En som man ofte ser på forbrettet.

Rødstrupe

En art som ofte trekker sørover til Tyskland/ Nederland/ Belgia og Frankrike hvis det er for lite spisemuligheter. Når våren kommer, trekker mange nordover igjen og man ser dem oftere på forbrettet igjen. Visste du at de er veldig knyttet til stedet sitt? Ofte ser man den samme rødstrupen som i fjor. Rødstrupen er dessuten veldig territorial. Derfor finner du som regel bare ett hekkepar i hagen. 

Svarttrost

Lurer du på hvor svarttrosten er? Den har også trukket sørover til Vest-Europa. De fleste svarttroster overvintrer i England og Irland. 

I begynnelsen av april trekker masse svarttroster nordover igjen og man kan se opp til femti svarttroster samtidig på forbrettet hvis man er heldig. Men man må være kjapp, for plutselig forsvinner de i skogen for å hekke!