Tynnkake på gammelmåten (2 av 3)
Dette er andre del av artikkelen som Trond Løvmo skrev i 2005 om søstrene som bakte tynnkake på Holøya. Her kommer det fram at særlig Astrid ikke var helt bekvem med å få besøk av pressen.
DET ER SIRUPSTYNNKAKE som bakes denne dagen. Baksten foregår i god tid før jul, men i ettertid forstår jeg at bakinga egentlig ikke har noe med jula å gjøre.
Riktignok henger en sjuarmet adventsstjerne i vinduet, men det er arbeidslys som svigerdattera på gården tar i bruk når hun starter sin julebakst på sine to elektriske takker.
Julestjerna er tent helt fram til 21. mars. Da er det vårjevndøgn og svigerdatter Bjørg Trønnes feirer nyttår. Hun er Bahai, og har innført nye skikker på Holøyet.
Tidligere bakte søstrene to ganger i året, men nå har de redusert bakinga til en årlig foreteelse i oktober-november.
- Hvorfor baker dere egentlig?
- Vi baker først og fremst til oss sjøl og til familien vår. Vi har mange barn og barnebarn, forteller Goro. Alle tre understreker at de vil spise skikkelig mat slik de har all tid har gjort.
Sirupstynnkakene kommer på bordet som en gjestfri gest når de får kaffefræmen. For kaffe må det jo serveres sjøl om de selv ikke drikker.
NOEN NYMOTENS ELEKTRISKE takker vil ikke søstrene vite av. De sverger til vedtakka, og det er Astrid som er vedsjef.
Tynne tørre stikker surret med avispapir stikkes inn i ovnen for om lag hver tredje leiv. Sirupstynnkake skal stekes på svak varme, og glørne rakes ut mot kanten med jevne mellomrom. Omtrent for hver tredje leiv registrerer jeg.
- Når vi baker lefser må takka være gørvarm, da bruker vi mer grovkløvd ved, mens til flatbrød er varmen sånn midt i mellom, forklarer Goro.
Hun har stekejobben i dag. Hun stryker smoning bestående av sirup, mjølk, sukker, kardemomme, fløte og hvetemjøl mens leiven stekes på takka.
Det er smoning som gjør susen, og gir sirupstynnkaka den uimotståelige gode smaken. Mang en himmelsk smaksopplevelse blir det på bladfyken som får fri tilgang på skre av sirupstynnkaker i seks strake timer.
ASTRID TRØNNES OPPLEVER nok ikke besøket av bladfyken like himmelsk, og ber søster Goro besinne seg når hun forteller fra glade dager som ungjenter på Nysetra. Den gangen guttene stakk av med klærne mens jentene badet nakne i Bredbekken.
- Du skjønner vi hadde ikke badedrakter den gangen, forteller Goro og smiler, mens Astrid advarer mot snushanan som kan finne på å skrive alt som blir sagt.
Det hører med til historien at jeg ved en tilfeldighet senere fikk bekreftet badehistorien av Asgeir Fosseng (89), en av guttene på Nysetra i Atndalen.
- Detta stemmer nok det ja, vi lå bak noen digre graner, og så kastet vi småstein på jentene minnes jeg, humrer Asgeir Fosseng.
"Tynnkake på gammelmåten" del 1 publisert 9. november 2024
"Tynnkake på gammelmåten" del 3 publisert 18. november 2024