Soldatene er her
Akkurat nå foregår det en stor militærøvelse i Innlandet. 800 soldater fra Heimevernet øver på en tenkt krigssituasjon hos våre NATO-allierte Sverige og Finland. Oppdraget til HV-soldatene er frakte materiell til våre nye allierte i øst og unngå at fiendtlige grupperinger forstyrrer transporten.
I Sollia og Atndalen vil det av den grunn være en del trafikk av militære kjøretøy og soldater de nærmeste dagene.
Det er urolige tider i Europa og det er behov for at forsvaret av Norge styrkes og fornyes. I den forbindelse snakkes det om totalforsvaret. Totalforsvaret er det gjensidige samarbeidet mellom det militære forsvaret og det sivile samfunnet.
Hva skal bygdefolket gjøre under øvelsen?
Selv om vi ikke er en del av det militæret forsvaret, er vi som sagt en del av totalforsvaret. Under øvelsen vil det kunne komme ukjente folk til bygda som ikke er militært personell. Hvis du observerer personer utenifra som oppfører seg mistenkelig ønsker Heimevernet at du melder inn dette til dem. Da ringer du operasjonssentralen, telefon 488 98 253 som svarer Grebe OPS når de tar telefonen. - Så vær spesielt observant de nærmeste dagene! På den måten får du også trent på å være en del av det norske totalforsvaret. Telefonnummeret til Grebe OPS vil være operativt ut torsdag.
Heimevernet
Heimevernet er en nasjonal beredskaps- og innsatsstyrke i Forsvaret, med mottoet "overalt - alltid". 40 000 soldater er fordelt på hele landet. Neste år tar forslaget til statsbudsjett høyde for at tallet skal økes med 500. Soldatene skal være klare til å bistå Forsvaret og lokalsamfunnet når det trengs. De ordinære styrkene øver inntil seks eller ni dager i året. De siste årene har mange bare trent tre til fire dager i året, ifølge Forsvaret.
3000 av soldatene er i innsatsstyrkene. Disse trener hyppigere, inntil 25 eller 30 dager i året. Heimevernet deler Norge inn i 11 distrikter.
300 millioner kroner ble bevilget ekstra til Heimevernet i sommer, for at flere skal få nok trening. 1,4 milliarder kroner var Heimevernets budsjett i 2022. Det tilsvarer 1,6 prosent av forsvarsbudsjettet.
Heimevernet ledes av generalmajor Elisabeth Michelsen.
(Kilde: Fri Fagbevegelse)