Seterkulturen og UNESCO
I Paraguay den 3. desember 2024 ble den norske og svenske seterkulturen skrevet inn på UNESCO sin liste for kulturarv. I Oslo ble dette markert med å hedre de som hadde jobbet mest med å løfte denne kulturen fram som en del av menneskehetens immatrielle kulturarv.
Hans Bondal fra Sollia var en selvsagt deltager ved markeringen fordi han har vært en viktig aktør gjennom den lange prosessen fram til oppføringa på verdensarvlista. Organisasjonen Norsk Seterkultur startet med forarbeidet i 2019, da Hans var leder for organisasjonen. Senere ble han med i ressursgruppa som var med å jobbe fram kandidaturet og nominasjonen til UNESCO-lista. - Det var antagelig med blandede følelser Hans mottok heder og ære i Oslo. Etter seks år var målet nådd, samtidig som han visste at seterkulturen er mer truet enn noen gang.
I Norge er det lite dyrkbar jord og det vesle som var, måtte brukes til å dyrke vinterfôr til buskapen, men i fjellet var det rikelig med beite og folk og dyr flyttet dit når graset ble grønt utpå forsommeren. Denne vekslinga mellom utmarksbeiting om sommeren og foring om vinteren var en forutsetning for å overleve her i landet i mange hundre, kanskje tusenvis av år. - På 1800-tallet var det opp mot 100 000 setrer i drift, men kraftforets og kunstgjødslas inntog førte til kolossale endringer i jordbruket. Avlingene ble større og dyrene kunne stå inne hele året. Seterdrifta ble gradvis avviklet i takt med industrialiseringen av landbruket og i dag er det bare 750 setrer som er i drift. Her i bygda er det to, på Øverdalssetra og på Nysetra.
Hva innebærer immateriell kulturarv?
Immateriell kulturarv er i følge UNESCO, levende tradisjoner og praksiser som blir overført gjennom generasjoner. Formålet er å øke respekten og kunnskapen om denne kulturarven. Det å stå på UNESCO sin liste medfører ingen forpliktelser om vern eller økonomisk støtte, men det er en stor annerkjennelse av den unike seterbruken. Håpet er at det vil heve statusen til seterdrifta og hjelpe til med å bevare denne tradisjonen før det er for sent.
Se filmen som ble laget i forbindelse med nominasjonen her:
Kilde: www.seterkultur.no