Rapport fra fuglebrettet

Rapport fra fuglebrettet

Når gradestokken nærmer seg null er det på tide å legge ut mat til småfuglene, men hvis du vil ha mange fugler på besøk gjennom vinteren er det lurt å begynne enda tidligere. Fuglene finner seg mat andre steder, men når vi legger ut mat til dem, fungerer det nærmest som en restaurant. Der serveres det masse godis og de trenger ikke å bruke energi på å fly rundt å lete etter mat hele tiden. I følge erfarne fuglebretteiere er det særlig dompapen som liker at foringa begynner tidlig. De blir som regel stamkunder på den første foringsplassen de finner og gidder ikke å dra til naborestauranten.

Trygghet er også viktig. Farer lurer i form av rovfugler og ikke minst katter. Foringsplassen bør derfor være i nærheten av trær eller busker der småfuglene raskt kan gjemme seg for rovfugler. Har du katt, bør foringsbrett og automater monteres slik at ikke katten kommer til.

Kjernebiter (Coccothraustes coccothraustes)

Det er artig å følge med på fuglene gjennom vinteren. Ekstra spennende er det når det kommer nye gjester. - Her om dagen dukket det opp en fremmed fugl på redaksjonens foringsplass. Etter en del leting i diverse oppslagsverk kom vi til at det måtte være en "kjernebiter". Den var nok litt ute av kurs, for i følge litteraturen er den avhengig av bøkefrø for å komme seg gjennom vinteren. Forhåpentligvis har den kommet seg sørover til bøkeskogene nå.

Hvis du er snill med fuglene om vinteren, vil de belønne deg til sommeren. Da spiser de masse insekter og gjør oppholdet ditt på verandaen mer behagelig enn det ellers ville vært. For eksempel er det beregnet at en kjøttmeisfamilie i løpet av de tre ukene det er unger i redet spiser over 10 000 insekter. Ikke verst!

Kjøttmeis ((Parus major)