På sangertur til Sollia i 1920

På sangertur til Sollia i 1920
Elverum Mandskor 1922 Foto: Anno Glomdalsmuseet

Fra Leif Trønnes har vi fått en artikkel fra Østlendingen om Elverum Mandskor som var på tur til Atna og Sollia i 1920. Artikkelen er underskrevet av en med initialene M.S., antagelig et medlem av koret, for han er overmåte begeistret over korets innsats: På Atna utløste sangerne "begeistringens rullende fonn" og i Sollia var besøket av koret "en begivenhet og en enestaaende kunstnydelse for bygdens folk". Slik språkføring er jo helt utelukket i dagens aviser, men jammen er det mye mer underholdene lesing!

Paa sangertur til Sollia - En vellykket utfærd

Sangkorets utflugt til Sollia blev meget vellykket, morsommere og interessantere end en nogen av os paa forhaand ventet. Det var ruskeveir og regn da vi drog fra Elverum, men utefter kvelden lysnet himlen adskillig, og det blev opholdsveir.

Atna stasjon 1924 Foto: Carl Gustav Normann

Da vi naadde frem til Atna station hvor vi skulde ha koncert, var humøret upaaklagelig, og det steg selvfølgelig mange grader da vi fik se hvor mye folk der var møtt frem for at høre paa os. Publikum var i god stemning helt fra programmets første nummer, og bifaldet blev stadig sterkere. Efter «Barndomsminne fraa Nordland» hvor Skaarset synger solopartiet, brøt der løst et umiddelbart, brakende bifald. Likeledes løste «Østerdalsangen» «begeistringens rullende fonn». Folk deroppe var hjertelig taknemlige for sangerbesøket, det forstod vi alle. Efter koncerten takket lærer Anders Fosvold for besøket som han betegnet som en «begivenhet». Korets formand, Halvdan Gran, svarte med at utbringe et leve for Atneosens folk.

Atneosen gård 1923 Foto: Anno Norsk Skogmusem

Saa bar det over elven til Atneosen gaard. Vi slap ind i de store hyggelige stuer paa denne merkelige vakre gaard, og gaardens gjestfrie folk sørget for at det blev en koselig kveld. Atneosen er vel en av de aller vakreste gaarder i hele Østerdalen. De store, rummelige stuer, de tunge solide møbler fortæller om gammel tryg velstand. Gaardens ældste bygning er en meget interessant prøve paa østerdalsk bygningsstil. - Borte paa en stabbursvæg ser man en fyldig samling av elg- og bjørnehoder. Folkene som bodde heroppe i ældre dage har nok oplevet mangt et spændende jagteventyr dengang da det vrimlet av bjørn og elg og alle vilde skogens dyr.

Solligarden 1917 Foto: Anno Musea i Nord-Østerdalen

Halvparten av sangerne foretrak at nyte godt av gjestfriheten til søndag morgen, mens vi andre bilte op til Sollia og fik nattekvarter paa Solligaarden. Søndag morgen kom saa de andre efter. I Søndre Sollia ligger bebyggelsen i de sollyse skoglier paa nordsiden av Setningaa. Den store Solligaarden ligger ned mot elven, ovenfor ligger der en række gaarder langs veien.

Sollia kirke 1929 Foto: Anders Beer Wilse

Den gamle underlige kirke ligger frit og vakkert til paa et høideplataa midt i grænden og dens solbrune vægger passer godt til omgivelserne. Vi fik ogsaa anledning til at se det indre av kirken, og presten i Sollia, hr. Lassen var saa elskværdig at fortælle os kirkens historie i store træk. Den oprindelige kirke er bygget 1739 av Engebret Sollien - d. v. s. kort efter at de første gaarder i bygden blev ryddet og bygt. Senere er der imidlertid bygget til et rum, kirken blev for liten. Sakristiet var oprindelig bygget til siden fra selve koret, men dette er senere forandret. Naar det gik saa glat med at faa kirke i Sollia, kom det vistnok først og fremst av at interesserte trælastgrossister la sig sterkt i sælen derfor. - Det var nemlig meget vanskelig at faa folk til at slaa sig ned deroppe saa længe der ikke fandtes kirke. Nogen av de trælastinteresserte hadde i tiden fra 1704-20 plads i regjeringskollegiet og paa den maate gik saken igjennem. Arbeidsfolk fra Storelvdal og muligens enkelte fra Ringbu i Gudbrandsdalen slog sig ned og ryddet sig hjem i skogen.

Solligarden 1935 Foto: Halvor Vreim

Paa Solligaarden har der været opbevart mange gamle dokumenter; men andragendet om kirke findes ikke. Beslutningen om at kirken skulde bygges har Kristian VI egenhændig skrevet under 1736. Dengang var der 4 gaarder og en 5-6 mindre pladser i Sollia. Om kirkens bygmester, Engebret Solli, heter det at han hverken kunde læse eller skrive; men kundskap vilde han gjerne ha den karen; han gik paa skole sammen «med andre børn» i sit syv og femtiende aar. Engebret døde 1760. Der er gjort meget for at pryde det indvendige av kirken. - Væggene er indvendig rosemalt over det hele. Ellers findes billeder av elleve apostler et større billede av kirkens bygmester, og over korbuen er der et ganske morsomt billede som forestiller kirkefærd over fjeldet til Ringebu. Altertavlen kunde efter hr. Lassens mening godt være en kopi av en tavle i Vor Frelsers kirke, og rammen er sandsynligvis utført av et par hollændere som var bevilget «fast bestilling» til denslags.

Solvang 1932 (deltagere på snekkerkurs) Foto: Anno Glomdalsmuseet

Ut paa dagen holdt vi saa koncert oppe paa Solvang i søndre Sollia. Koncerten var meget godt besøkt skjønt der bor faa folk i kredsen. - Efter koncerten takket forpagter Borge for den opmerksomhet Sollien var vist ved dette besøk og tilføiet at dette besøk var en begivenhet og en enestaaende kunstnydelse for bygdens folk. Senere paa dagen var samtlige sangere og en del bygdefolk indbudt til middag paa Solligaarden. Hr. Borge bemerket i en tale at man ikke levde av «brødmose» oppe i Sollia, og dette fik vi saamen eftertrykkelig bevist ved middagsbordet. Under middagen blev der selvfølgelig holdt en masse skaaltaler. Forpagter Borge og sogneprest Lassen talte for Elverums mandskor og for dirigenten hr. Birger Lunke, og Halvdan Gran svarte med en utmerket liten tale for Solliens gjestfrie folk. Vor dirigent blev hyldet på det hjerteligste av flere talere.

Atnbrua 1923 Foto: Anno Norsk skogmuseum

Ut paa eftermiddagen drog vi videre op mot Atnebru, hvor vi hadde en utmerket besøkt koncert. Efterpaa var koret indbudt til aftens paa Uti, hvor man atter fik prøver paa al den ypperlige mat som findes i fjeldbygden Sollia. Festkomitéens formand, Ole Mohn, ønsket koret velkommen til bords og takket for besøket i Sollia. Og saa blev der atter holdt en række taler. - Efterat koret hadde sunget et par nummer, takket dirigenten for sangaaret og ønsket vel møtt til næste aar. - En del av koret reiste saa tilbake til Elverum søndag nat, mens de andre blev igjen for at supe fjeldluft og dyrke fiskesporten. Dermed var en morsom og uforglemmelig tur saa at si avsluttet. Det var meget interessant at faa førstehaands kjendskap til den vesle vakre Sollibygden.

Rondane 1939 Foto: Anders Beer Wilse

Dalen var rikere og vakrere end jeg hadde tænkt mig: Jevn frodig skog efter dypeste dalen og hvor barskogen mistet taket hadde kruglet nøisom bjerk og vier kloret sig fast. I bunden av dalen glir Setningaa nedefter i blinkende bugtninger gjennem svartnende skog. Og vakrere og vakrere blir det des længer op man kommer. - Det vakreste sted i bygden er vel Atnebru. Rundt omkring dammen hvorfra Atna gjør sine første brusende kaate spring ligger vakre hjem omkranset av frodige skoglier. Opefter mot vest aapner dalen sig mot høifjeldet. Og nede fra Brænd eller fra Atnebroen kan man i klart veir se selve Rondanes stolte konturer. - Sollibygda ligger paa solsiden, og folket der de lever nok paa solsiden trods den ensomme beliggenhet. Man fik uvilkaarlig det indtryk at her leves der et friskt og sundt liv i tilfredshet og rolig glæde - her svinder livets aar under dype sunde aandedrag. Der er jevn tryg velstand deroppe. Rikelig av arbeide til hver tid og mer end nok av mat. Bygden har ikke noget fattigbudget. Dette vesle faktum sier os kort og godt hvordan livskaarene er oppe i Sollibygden, ingen fant ingen kakser, staute, jevne arbeidsfolk, og glæde nok for den som ikke længter ut «over de høie fjelde».

M.S.

Faksimile fra Østlendingen 29. juni 1920