Opplevelser i villreinsfjellet

Opplevelser i villreinsfjellet
Foto: rovdyrsenter.no

Et par lokale forfattere, Ola Jonsmoen i Alvdal og Bjørn Wegge i Folldal og bildekunstner Unni-Lise Jonsmoen har bidratt til den store fortellingen om fjellet slik det kan arte seg for både barn og den historiefortellende gamle jeger. Ståle Blæsterdalen har illustrert Wegges bok, og laget omslagsillustrasjonen.

Bøkene er utgitt av Sollia forlag.

Johannes til fjells. Sjå, Sjå!

I denne boka kan vi lese om en bygdegutt som begynner å utforske områdene i nærheten. Johannes er heldig som lever i et trygt område han kjenner godt. Hjemme er trygt, og eventyret utenfor gjerdet lokker stadig sterkere. Det er fjellets magiske tiltrekning og utfordringer som frister. Det er rammer som barn i oppvekst her omkring møter i det daglige. For Johannes var Tron et slikt fell. For solliværinger kan Pika eller Gravskardhøgda være et slikt fjell, i Os Hummelfjellet. Som vi vokser til frister fjernere, brattere og høyere topper.

Opplevelser i fjellet er trekkplaster for en voksende næring som Johannes trolig vil møte i voksen alder. Ja, han møter utfordringen allerede.

Når Johannes begynner å utforske områdene nær der han vokste opp har han allerede mye erfaring fra oppdagelser og opplevelser heime og i tytingskogen utafor gjerdet. Han har stor frihet i et trygt oppvekstområde. Han har lært mye gjennom den frie leiken.

I Fjell-Norge er fjellet nærområde for mange barn. Derfor er det, Fjellet, blant de første områdene barn tradisjonelt tas med på tur – med nistepakke, termos og godsaker. Men de største opplevelsene bringes fram av egen fantasi. Det er lett å glemme, men viktig for sjelens fantasi, dristighet og vekst. Nå i jaktsesongen kan en tur til fjells «bare for å sjå etter rein» være en dannelsestur for både små og store.

Johannes og villreinen. Hør, Hør! - en bildebok for barn.

Interessen for fjellet og kjærligheten til dyrelivet i utmarka starter i ung alder. Fantasi og aktiv leik med utgangspunkt i eventyr og voksnes beretninger om opplevelser i åpne fjellandskaper og synet av store og små flokker av reinsdyr - hørbare klover mot hvit reinsmåsså og grå stein- egentlig en lavart i slekten Cladonia som også er reinens viktigste vinterfôr.

Den viktige leiken er en hovedingrediens i Ola og Unni-Lise Jonsmoens bildebok: Johannes og villreinen. Hør, hør.

Ja, den som har opplevd en flokk villrein på hørbar avstand husker lyden. Synet er betagende og i fantasien han det være lett å ønske seg den samme eleganse og evne til å flyte over viddene.

Når jaktsesongen starter med reinsjakten 20. august begynner jaktåret for alvor. I alle distrikter som grenser opp mot villreinfjell, er jaktstart en merkedag. For mange er det som en høytidsdag - ikke fordi jakten gir mat i fryseren for det kommende året. Slik sett er dagens jakt en videreføring av alle tiders høsting av overskudd i naturen. Det er en sentral del av vår kultur.

Inngangen til Kulturen starter med leiken - leiken som tar etter de voksnes liv og levnet. Den tradisjonelle leiken som setter livet inn i rammer av tidligere tiders levde liv. Leikens verdi befestes av besteforeldrenes beretninger m deres levde liv og generasjonene førs levde liv - høsting var og er livsnødvendig.

Fjelljegere - gamle dagers jakt og fangst i Folldal

Bjørn Wegge var fjelloppsyn i Folldal i årevis. Hans interesse for jegernes erfaringer og historiene om tidligere tiders jakt og fangst, var stor. Og i motsetning til mange andre som hører jakthistorier, skrev han dem ned.

Historiene ble til en verdifull bok om jakt og fangst før i tiden, spesielt i Folldal, men historiene har sine paralleller i mange andre fjellbygder.

Vi kan lære mangt og mye om livsvilkår mot grensene for hvor folk kan leve og overleve på naturens premisser. Og vi leser om liv som tok slutt i jakt- og fangst-fjellet.

Beretningene fra tidligere tiders krevende bruk av utmark og fjell gir lærdom om våre forfedre og inngir dyp respekt.

Nå, ved starten til årets jaktsesong, er tida inne til å bringe barn og unge inn i årets rytme for å høste - enga blir slått for å gi mat til husdyra, åkeren blir skåret og kornet malt som den viktigste ingrediensen for det daglige brød, fisken hentes fra elver og vann - nå blir den fryst, mens den før ble fermentert til rakfisk - også i dag en etterspurt delikatesse. På fjellet villrein, i skogen hjort og elg med bidrag til nasjonens selvforsyning.

Det er vår høstingskultur vi fornyer på høstparten hvert år.

Bjørn Brænd 2024