Moskusull

Moskusull

På Dovrefjell lever den sjeldne moskusen, og turistene kommer i tusenvis hvert år for å få et glimt av dette spennende dyret. Moskusen er imidlertid ikke en naturlig art i Norge. Den levde her for tretti til hundre tusen år siden, men overlevde ikke istiden. Etter andre verdenskrig ble det hentet moskusdyr fra Grønland til Dovre og nå er det en stamme her på rundt 200 dyr.

Utbredelsen av moskus Rødt = naturlig utbredelse Blått = (re)introdusert utbredelse

Av utseende kan man tro at moskusen er en slags bøffel, men den er i nærmere slekt med sauer og geiter, og har det til felles med dem at de har ull som vi mennesker kan lage klær av.  Moskusull sies å isolere åtte ganger bedre enn saueull, så de som har et plagg av moskus behøver virkelig ikke fryse om vinteren. Andre fordeler er at ulla ikke klør og ikke tover slik som saueull gjør. Dessverre er tilgangen på moskusull svært begrenset så plaggene er ikke enkle å få tak i. Det ligger dessuten mye arbeid bak et ferdig produkt så helt billig er det heller ikke.

Her ses de lange dekkhårene/ragget med underulla innerst

Hver vår røyter moskusen ulla mens de lange dekkhåra, ragget, sitter på hele livet. Da kan man sanke ull som har festet seg på trær og busker, eller man kan få ull fra skinnet av døde dyr. Det er bare underulla som kan brukes og de lange dekkhårene må fjernes. Så må ulla kardes og spinnes til garn. Det er noen ganske få personer som sanker ull og selger strikkeplagg. En av dem er Elin Bretten på Oppdal. Hun har laget et lite informasjonsskriv om moskusull som du kan lese under: