Kvitmåså

Kvitmåså

I fjor høst skrev sollia.net om hvitmose, eller "kvitmåså" som det heter i Sollia. Fordi den er ypperlig til langtidslagring av rotgrønnsaker, tar vi en reprise på bruken av denne fantastiske mosen. Det vanlige navnet på mosen er torvmose , og den finnes i alle slags farger, fra irrgrønn til skarp rød.

Grunnen til at den kalles hvitmose i mange strøk av landet, er at den blekner når den tørker. De to bildene over er tatt av den samme mosen, men med et par ukers mellomrom. Det finnes rundt 50 forskjellige arter torvmose (Spaghnum), men det spiller ingen rolle hvilke av dem du bruker. Mosen er vanlig på myr der de vokser i tjukke lag.

Plansje fra utemagasinet.no

Grunnen til at torvmosen egner seg seg så godt som lagringsmedium, er at den både inneholder antiseptiske stoffer og er unik når det gjelder å absorbere fuktighet. Av den grunn ble mosen tidligere brukt både i bleier og bind, madrasser og bandasjer.

Torvmosen har ikke røtter, men tar til seg næring fra overflaten. Den vokser bare på toppen og etter hvert synker de nederste delene sammen og blir til torv. I løpet av tusenvis av år har det dannet seg metertjukke lag. I vår tid har denne torva vært mye brukt som jordforbedringsmiddel. Denne bruken har etter hvert blitt kontroversiell fordi torvmyrene holder på enorme mengder karbon som frigjøres når torva utvinnes.

Rødbeter i torvmose

Selve den fargerike mosen kan du trygt høste uten at det fører til karbonutslipp. Legg et lag nederst, mellom lagene med grønnsaker og på toppen og lagre grønnsakene på et kjølig sted. Da vil de holde seg fine hele vinteren.

Når du er på tur på varme sommerdager er det også lurt å ta vare på fisk eller annen mat ved å pakke den inn i torvmose.

Kilde: snl.no