Kartnavn irriterer

Kartnavn irriterer

Kartverkets radbrekking av lokale stedsnavn har vært et diskusjonstema blant bygdefolket i Sollia i mange år.

Lars Otto Wollum har i en klage til Statens Kartverk påpekt feil, først og fremst i gardsnavn, men også andre stedsnavn. Du kan lese hele klagen her:

Svaret fra Kartverket var at man kun har klagerett på sin egen eiendom (§ 5 i Stadnamnlova). - Med andre ord; det er ikke folk i Sollia som vet hva slags uttale og skrivemåte det er på navn som har vært i bruk i generasjoner.

I § 1. i Stadnamnlova står det at formålet med loven er å "ta vare på stadnamn som språklege kulturminne, gi dei ei skriftform som er praktisk, og som ikkje skyggjer for meiningsinnhaldet i namnet ..." og i § 4. "skal det ved fastsetjing av skrivemåten av stadnamn takast utgangspunkt i den nedervde lokale uttalen

Disse paragrafene har ikke Kartverket, Språkrådet og kommunen tatt hensyn til. Vi kan nevne mange eksempler, men tar bare med to, det ene går på meningsinnhold og det andre på uttale.

Veslhælabekken

Foto: Jan Helgsen

I Sollia betyr "hæla" ei død tørrfuru. De kan bli stående i mange hundre år før de detter i bakken. En liten bekk i Øverdalen fikk antagelig navnet "Veslhælabekken" fordi det sto mange gamle tørrfuruer der stien krysset bekken for lenge siden. I dag står det på kartet at bekken heter "Lille Halebekken", og meningsinnholdet er helt borte.

Monoftongering

Stener

I solliadialekten finnes ikke diftongene ei og au. Det kalles diftongforenkling eller monoftongering og er vanlig i Nord-Østerdal og langs svenskegrensa på Østlandet. Uttalen er for eksempel ikke stein, geit, staur, lauv, men sten, gjet, stør og løv. Dette går selvsagt igjen i alle stedsnavn som Stentjønna, Gjetsida, Løvåsen, men Kartverket har laget sine egne varianter: Steintjørnene, Geitsida og Lauvåsen.

Det kan da ikke være så nøye, mener sikkert mange. Kanskje ikke, hvis du ikke har en del av identiteten din knyttet til navnet. Når navnet på plassen du er fra, og stedene du kjenner fra barnsben av, blir endret av utenforstående, er det vanskelig å ikke la seg provosere.

Lov om stadnamn (stadnamnlova)